Razgovor u emisiji “Preventivom do zdravlja” na Radio Labinu, u utorak 23. studenog 2010.

Što je stevija, otkuda biljka potječe, da li se proizvodi u Hrvatskoj?

Stevija je samonikla biljka porijeklom iz Južne amerike, negdje sa granice Paragvaja i Brazila a oblikom je vrlo slična našoj koprivi. Njeni listovi sadrže slatke tvari koje su od 30 pa do 400 puta slađe od šećera. Te slatke tvari nazivamo steviozidima odnosno steviol glikozidima. Stevija se upotrebljava kao potpuno zdrava i prirodna beskalorična zamjena za šećer odnosno umjetne zaslađivače.

Što se tiče proizvodnje u hrvatskoj, znam da je na nekoliko mjesta započeo testni uzgoj stevije,  tako da je u hrvatskoj moguće kupiti domaći sušeni list Stevije ali ne i ekstrakte koji su mnogo pogodniji za upotrebu, što zbog koncentracije slatkih tvari što zbog okusa.  U hrvatskoj još ne postoji pogon za preradu stevije.

Koja je razlika između stevije i običnog šećera te umjetnih zaslađivača?

Steviju je teško usporediti sa šećerom ili umjetnim zaslađivačima, pa je zato opravdano smatramo trećom generacijom zaslađivača.

Stevija je prirodna kao i šećer ali je 30 pa čak do 300 puta slađa od njega te ne sadrži niti jedne jedine kalorije, niti utječe na nivo glukoze u krvi, što će najbolje razumjeti osobe koje boluju od šećerne bolesti.

Što se tiče umjetnih zaslađivača stevija je zaista, kako mi volimo reći, slatka revolucija. Potpuno je prirodna i zdrava a gotovo jednako intenzivna i beskalorična kao na primjer  ciklamati, saharin ili zloglasni Aspartam za kojeg postoje osnovane sumnje da je kancerogen.

Što je eritritol i koja su njegova povoljna svojstva?

Eritritol je šećerni alkohol,  tzv. Poliol i prirodno ga nalazimo u grožđu, vinu, kukuruzu i medu a proizvodi se prirodnom  metodom mikrobne fermentacije.

Eritritol je 30% manje sladak od šećera a slično kao i Stevija, nema kalorija niti utječe na nivo glukoze u krvi tako da je i on idealan za dijabetičare.

Eritritol ima okus gotovo istovjetan šećeru te je kao takav pogodan  za miješanje sa visokointenzivnim ekstraktima Stevije. Prednosti upotrebe Eritritola u odnosu na šećer odnosno saharozu su niža energetska vrijednost, nekariogenost, antioksidativna svojstva i prebiotičko djelovanje.

Odavno se zna za njeno ljekovito djelovanje, kod kojih sve zdravstvenih problema se preporuča konzumiranje stevije?

Tako je, Stevija se koristi u ljekovite svrhe već više od 1500 godina.

Postoji nekoliko stotina znanstvenih studija o utjecaju Stevije na zdravlje čovjeka u kojima je uočeno da ima antialergijsko, antivirusno i baktericidno djelovanje.

Posebno bih istaknuo činjenicu da Stevija nema utjecaja na nivo glukoze u krvi,  odnosno da je njen glikemijski index  nula, tako da se preporuča oboljelima od dijabetesa,  kojih  u hrvatskoj ima skoro 200.000 a još toliko ih još ne zna da boluju od te bolesti.

Nadalje, Stevija regulira krvni tlak što je osobito važno ljudima koji pate od hipertenzije, a pospješuje i prokrvljenost odnosno mikrocirkulaciju, te funkciju miokarda.

Također je Uočeno  da Stevija smanjuje mučninu, smiruje žgaravicu, potiče probavu i ubrzava oporavak nakon bolesti probavnog sustava.

Stevija je dobra i za kožu. Ona ubrzava zacjeljivanje rana i ublažava ožiljke a ako se koristi kao maska za lice, ona ovlažuje i hrani kožu, zateže je, zaglađuje bore, smanjuje iritacije, ublažava akne, a ima i povoljan učinak na dermatitis i ekcem.

Steviju mogu koristiti i dijabetičari, zbog čega?

Naravno. Stevija i njeni glikozidi ne podižu razinu glukoze u krvi budući da im je glikemijski indeks nula, a nemaju niti kalorijsku vrijednost.

Pravilnim kombiniranjem namirnica u slatkim desertima te dodatkom stevije kao zaslađivača od sada je osobama sa dijabetesom ponovno omogućeno da uživaju u slatkim jelima i okusima.

(Znanstvenim istraživanjima uspjelo se utvrditi da stevija stimulira izlučivanje inzulina u krv na način da direktno aktivira beta stanice gušterače na lučenje tog hormona, tako da se Stevija i njeni glikozidi  smatraju potencijalnim antidijabeticima za šećernu bolest (dijabetes) tipa II.)

Iako slatka ne izaziva karijes?

Baktericidni učinak Stevije najviše je istražen na kariogenim bakterijama koje potiču stvaranje karijesa, tako da sa sigurnošću možemo reći da Stevija ne izaziva karijes te se sve više koristi kao sastojak pasti za zube.

Pri tome ne smijemo zanemariti činjenicu da osobe koje koriste Steviju kao zaslađivač, zapravo smanjuju ili potpuno ukidaju šećer u prehrani, što također doprinosi gore navedenim učincima na oralno zdravlje.

Može li se uz steviju mršaviti?

S obzirom da Stevija u potpunosti zadovoljava želju za slatkim, a da je pritom organizam ne upotrebljava i ne skladišti, Stevija predstavlja idealan sastojak svake dijete, te se sve više koristi u liječenju pretilosti.

Mršavljenje je nažalost danas još uvijek u velikoj mjeri neuspješno, i nakon velikih napora u mukotrpnim dijetama, kile ponovno dolaze nazad. Pravi je izazov razviti dobru metodu u tom p